Dystopi for voksne.

Underkastelse

Et Europa på randen..

I Underkastelse av Michel Houellebecq leser vi om et presidentvalg i Frankrike tidfestet til 2022. Historien er fiktiv, men har flere virkelighetsreferanser til både fransk politikk og fransk litteratur.

Hovedkarakteren i boka, Francoise, er 48 år, singel og storforbruker av unge studiner. Et moralsk ryggesløst liv. Francoise er en vellykket akademiker som nyter respekt og anseelse i intellektuelle kretser, men Francoise virker desillusjonert. Han lever et ensformig liv, uten andre interesser enn de gamle dikterne han har lest, og skrevet om. Det er gjennom Francoises sitt trivielle liv vi får et innblikk i det franske samfunnet.

Venstrefløyen jobber med å holde Marin Le Pen utenfor regjeringskontorene. Det er Det muslimske brorskap som vinner frem i valget og danner flertallsregjering. De vinner frem ved å snakke om Familien med stor F, og familieverdiene. Endringene kommer lynkjapt. Plutselig er det nye vakter på universitetet, professorer sies opp, eller de førtidspensjoneres slik Francoise får beskjed om. Kvinnene presses ut av arbeidslivet og hjem på kjøkkenet

Flere konverterer til islam for å beholde sine jobber, sin lønn og sin posisjon. Og når det i tillegg er greit å ha flere koner, er det en ekstra bonus for enkelte. Også for Francoise, eller som han sier: ´en ny sjanse byr seg frem for meg: og det skulle være muligheten for et nytt liv, uten mye til felles med det forrige´.

Likte jeg denne boka? Vel, den er godt skrevet, og til tross for lite forkunnskaper om fransk politikk og fransk litteratur, gikk det fint. Det politiske blir forenklet all den tid det formidles gjennom en hovedkarakter som er mer en observatør enn deltager i det politiske livet.
Man skulle kanskje tro at en mann som Francoise, som har jobbet med ord og tekst hele sitt liv, som har stor intellektuell kapasitet, ville yte mer motstand mot det som er iferd med å skje?
Men det er kanskje nettopp Houellebecq sitt poeng, å vise hvordan ordene kan være forførende, at ordene skifter betydning ut fra kontekst og hvem som sier dem. Enkle talemåter og enkle løsninger kan bryte ned et samfunn på kort tid. Slik får boka noen uhyggelige assosiasjoner til tidligere hendelser i historien.

Denne fortellingen er på en måte realistisk, men samtidig ikke. Måten endringene i samfunnet skjer på, hvor fort ting skjer osv er urealistisk. Dette er fiksjon, men den virker.

Boka er interessant et stykke på vei, men hva vil Houellebecq? Vil han skremme oss, vil han vekke oss, eller holder han narr av oss? Boka blir heftig diskutert, og nå setter Teater Ibsen opp en forestilling nettopp basert på denne boka! Les og se forestillingen, og vurder selv!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s