Den som ler sist, ler best – eller?

B7E1DC5C-5B9E-4A1F-918A-2D7642986844.jpeg
Foto: Dag Jensen (program)

Når alle ler, unntatt deg..

La det være sagt med en gang. Teater Ibsen sin oppsetning Min venn fascisten, er god, mer enn god. Det er fine prestasjoner av alle de medvirkende. Det både synges og danses godt. Kanskje kan det pirkes litt i diksjonen, men blåss, det var så lite.

Regi og koreografi er fint gjort,  Ones & Erdal kan sine ting. Men jeg skulle nok ønsket meg enda mer  knytteneve.

Men hvorfor lo  jeg ikke ? Hele salen lo. Har jeg blitt humørløs på mine eldre dager? Jeg ler vanligvis  mye, er  lett å more med andre ord. Men dette lo jeg ikke av. Det var ikke spesielt morsomt og ikke var det veldig sjokkerende heller. Det er en vennegjeng som har sommerfest ved fjorden, de er tilsynelatende gode venner. Men det er mye gørr under overflata. Og disse tabuene, tja, er de tabuer lenger ? At du egentlig ikke synes noe om jøder, eller åndssvake – eller ikke liker tjukke folk, sånn egentlig..

Jeg klarte ikke å le av denne ironien, av den hvite vellykkete middelklassens dumskap. Tabuene var  ikke  hardtslående nok til at de provoserte.

1. akt blir blir mer spennende når inntrengeren Fridolf kommer (fascisten som spilles av Lars Lillo Stenberg). En vimete mann med nazisymboler på klærne. En mann som  trenger noen å være med, som ikke har tenkt så mye  over hva og hvorfor.

2.akt er best. Når den glade vennegjengen brått vender seg mot  Fridolf, er det sterk kost. Da ser vi mekanismene – selve utstøtingen. Det er sårt og rørende når Lillo Stenberg synger ‘det er så mange mennesker, verden er så stor. Det er vel det samme hva en mann som meg tror’ (eller noe lignende). 

Presentasjonen av de ulike partiene blir litt vel parodisk, og hadde ikke nok brodd.

Musikken var forøvrig veldig god, flere av sangene også. Lars Lille Stenberg passer godt i denne sammenheng.  Stemmen kler oppsetningen på et vis. Karoline Kruger passer også godt,  erfaren som hun er. Alle er flinke – litt overspill her og der. Men ikke plagsomt.

Men om ikke jeg lo, så var der slett ikke bortkastet tid i teatret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s